SAĞLIK

Almanya organ bağışı ile ilgili önemli bir yasa hazırlıyor

Almanya üzerinde çalışıtığı yeni yasa tasarısına göre, aksi belirtilene kadar herkes organ bağışçısı olarak sayılacak.

Almanya'da hazırlanan bu yeni organ bağışı yasası ile aksi belirtilmedikçe herkes organ bağışçısı olacak. Organ bağışını desteklenler bu durumu olumlu karşılarken eleştirenler ise bu sistemin gönüllü olarak yapılmasından yana.

DW Türkçe'nin haberine göre, Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından hazırlandığı söylenen yasa tasarısı ile şu anda ülkede gönüllülük esasına dayanan organ bağışı, aksi belirtilmediği müddetçe zorunlu hale gelecek. Tasarıda yer alan 'ikili çekilme' sistemi doğrultusunda, Almanya'da yaşayan herkes birer organ bağışçısı haline getirilecek. Sisteme dahil olmak istemeyen kişiler diledikleri anda isimlerini organ bağışçısı olmayı reddedenler listesine ekleyebilecek yani aslında bu sistem yine gönüllü olarak yapılıyor gibi olacak. Sistemdeki bir birey hayatını kaybettiği zaman ailenin talebi ile o kişinin organlarının otomatik olarak bağışlanması reddedilebilecek; bireyin beyin ölümü gerçekleştiğinde, organları bağışlanmak üzere alınmadan önce doktorların mutlaka merhumun yakınları ile görüşmesi gerekecek ve kamuoyu bu yeni sistemden çekilmek isteyenler bilgilendirilecek. 

Bu yasa tasarısının öne çıkan önemli maddeleri arasında yer alan "ikili çekilme" ismi verilen sistemde Almanya'da yaşayan herkes bağışçı olabilecek. 

Bu zorunlu bir bağış değil 

Pazartesi günü yeni yasa tasarısını kendisine destek veren diğer partilerden milletvekillerinin eşliğinde kamuoyuna duyuran Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu tasarı ile tartışma yarattı. "Bu bir zorunlu organ bağışı değildir" diyen Spahn, Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin 20'sinde benzer sistemler olduğunu hatırlatarak bugüne kadar uyguladıkları yöntemlerin organ bağışçılarının sayılarını arttırmada yetersiz kaldığının altını çizdi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili ve sağlık politikaları uzmanı Karl Lauterbach, her yıl binlerce kişinin organ beklerken hayatını kaybettiğini söyleyerek yasa taslağına desteğini açıkladı. Lauterbach, "Halen organ naklinde bulunabildiğimiz hasta sayısının 10 katı kadar insanımız bekleme listesinde" ifadelerini kullandı.

Muhalif cepheden alternatif teklif geldi

Yeşiller, Sol Parti ve CDU'nun Bavyeralı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekilleri ise ülkede gönüllülük esasına dayanan mevcut sistemi koruyarak düşük organ bağışı oranlarını yukarı çekmek için alternatif bir plan hazırladı. Alternatif tasarıya göre, Almanya'da yaşayanlara belirli aralıklarla organ bağışçısı olmak isterler mi diye sorulacak. Bu sorular doktor randevusu ya da kimlik yenileme gibi rutin bürokratik işlemler sırasında yöneltilecek. Bu tasarıya göre, kimlik kartı sistemi yerine internet üzerinden kayıt sistemi getirilecek. Söz konusu tasarıyı hazırlayan milletvekilleri, organ bağışının "devlet tarafından zorlama getirilmeyen, bilinçli ve gönüllü bir karar olmasını" hedeflediklerini kaydetti.

Geçen yıl Almanya'da organ nakli için sıra bekleyen 9 bin 400 kişi olduğu kayıtlara geçti. Bunun yanında bin kişinin de organ naklinden yararlandığı fakat bu süreçler uzun olduğu için organ bekleyen 2 bin kişi bu süreçte hayatını kaybettiği saptandı. Bekleme oranlarının kısalmasını tasarlayan yeni yasa organ bağışlığını arttırmayı hedefliyor.