Amerikan başkanı Donald Trump, dün attığı imza ile İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki hakimiyetini kabul etti. Karara hem Avrupa Birliği’nden hem de Birleşmiş Milletler’den art arda tepkiler gelse de, ABD geri adım atmayacağını duyurdu.
Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu; “İsrail’in kendini koruma hakkı vardır” açıklamasını yaptıktan sonra Golan Tepeleri kararnamesini birlikte imzaladılar.
Türkiye, İngiltere, Kanada ve daha pek çok ülke bu ‘tek taraflı’ kararı tanımayacağını belirtirken Golan Tepeleri’nin hayati önem taşıyan konumu da bir kez daha gündeme geldi.
Golan Tepeleri neden bu kadar önemli?
Uluslararası sınır çizimlerine göre Suriye topraklarına ait olan Golan Tepeleri; Suriye, Ürdün ve Mısır’ın kurduğu Arap ittifakı ile İsrail arasında yaşanan ve ‘6 gün savaşı’ olarak nitelendirilen çatışmaların ardından işgal edildi.
İsrail askerleri tarafından 52 yıl önce işgal edilen ve o günden bu yana çatışmaların merkezi olan Golan Tepeleri, stratejik bakımdan olduğu kadar kaynaklarıyla da büyük önem taşıyor. Suriye’de devam eden iç savaştan faydalanan İsrail Başbakanı Netanyahu, Bakanlar kurulu’nu Golan Tepeleri’nde toplamış ve bölgenin ‘sonsuza kadar İsrail’e katılacağı’ yönünde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamadan 3 yıl sonra, ABD başkanı Trump ‘Golan kararnamesi’ni imzaladı.
Barındırdığı su kaynaklarının yanı sıra ülke sınırlarını kuş bakışı görmesi ile de önem taşıyan Golan Tepeleri aynı zamanda Ortadoğu’nun merkezi olarak da görülüyor.
Şam’ın su ihtiyacının büyük bir kısmı Golan Tepeleri’ndeki su kaynaklarından karşılanıyor. İsrail ve Suriye dışında; Ürdün ile Lübnan’a da sınırı bulunan Golan Tepeleri’nde Amerikan şirketlerinin petrol çalışmaları yaptığı da biliniyor.
Aynı zamanda yahudi yazıtlarında Golan’a çokça atıfta bulunulması da, bölgeyi çoğu dindar yahudi için kutsal bir alan haline dönüştürüyor.