BİLİM VE TEKNOLOJİ

Çevrimdışı mesajlaşma uygulamaları doğal afetlerde hayat kurtaracak

Dün İstanbul'da yaşanan depremin ardından telefon hatlarının kilitlenmesi üzerine vatandaşlar çevrimdışı mesajlaşma uygulaması arayışına girdi.

Dün İstanbul'da yaşanan 5.7 şiddetindeki depremin ardından, telefon şebekeleri kullanılamaz hale geldi. Bunun üzerine vatandaşlar daha büyük bir depremde yardım isteyememekten ve yakınlarına ulaşamamaktan endişelendi. Birçok vatandaş, WhatsApp üzerinden iletişime geçti. Olası büyük bir deprem için hazırlanan vatandaşlar, internet bağlantısı olmadan da kullanabilecekleri uygulamaları aramaya başladı.

Bridgefy (Android ve iOS için)

Bridgefy isimli çevrimdışı mesajlaşma uygulaması, internet ve şebeke gerektirmeden bluetooth vasıtasıyla mesaj aktarımı sağlıyor. İnternet kesintisi ve doğal afetlerde fayda sağlıyor.

FireChat (Android ve iOs için)

FireChat, "Multipeer Connectivity Framework" yani "Çoklu bağlantı sistemi" üzerine çalışan, kablosuz ağ ya da gsm baz istasyonu olmayan bölgelerde kullanılabilen bir uygulamadır. FireChat uygulamasında, cep telefonları birbirine aktarma istasyonu olarak hizmet verir. Erişilebilir mesafede bulunan cep telefonlarıyla wi-fi ve bluetooth aracılığıyla sonsuz mesafeye kadar mesajlaşma ve fotoğraf paylaşımı imkanı sağlar.

Vojer (iOs için)

Yüksek kalitede sesli iletişim sağlayan ve yüz yüze görüşme imkanı veren uygulama, kapsama alanı dışında, zayıf ağ bağlantısında ya da hiç bağlantı olmayan durumlarda kullanılabilir. 

Signal Offline Messenger (Android için)

Adından da anlaşılacağı üzere Signal Offline Messenger uygulaması, bağlantının olmadığı yerlerde ve doğal afet durumlarında gsm operatörlerinin etkisiz kaldığı zamanlarda kullanıma uygundur. 

The Serval Mesh (Android için)

Bu uygulama da bluetooth üzerinden iletişim sağlamaktadır. Ağ değişikliğinde, bağlantıya imkan vermeyen bölgelerde ve telefon şebekelerinin çökmesi halinde kullanılabilir.