YAŞAM

Ceza olarak pabucunu dama attılar

Bilecik'te düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarında usta olmak için heyetin önüne çıkan kişinin yaptığı ayakkabılarda hile tespit edilmesi üzerine, ceza olarak pabucunun dama atılması ilginç görüntüler oluşturdu. Etkinlikte, 'pabucunu dama atmak' deyiminin nereden geldiği de vatandaşlara anlatıldı.

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi'nde düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarında renkli görüntüler yaşandı.

"Ahilik, yardımlaşma temelli bir teşkilattır"

Törenin açılış konuşmasını yapan Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, ahiliğin İslam öncesinden başlayarak geliştiğini ve esnaflık geleneğinin İslamiyet'in ortaya çıkmasından sonra İslam'ın ahlak prensipleri ile birleşmesi neticesinde şekillenerek 13. yüzyılda Anadolu'da kurulan temeli yardımlaşmaya dayanan bir teşkilat olduğuna değindi. 

Gölcan, "Ahiliğin temelleri 1171-1262 yılları arasında yaşayan Ahi Evran Veli Hoca tarafından Türkistan'dan gelen esnaf teşekküllerinin bir çatı altında toplanmasıyla temelleri Kayseri'de atılmıştır" dedi.

Esnaf, müşteri kılığında denetlenecek

Bilecik Valisi Bilal Şentürk ise yaptığı konuşmasında, hedeflerinin esnaf ziyaretleri yapmak olduğunu ve ziyaretler sonunda esnafa karne vermek olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde il merkezimizde ve ilçelerimizde ayrı ayrı olmak üzere esnaf odalarımızın başkan ve üyelerinden de komisyonlarda yer almak üzere komisyonlar oluşturuyoruz.

Bu komisyonlarımız marifetiyle yıl içerisinde düzenli olarak bir günlük, bir haftalık etkinlik olarak değil, esnaf ziyaretleri yapacağız. Ziyaret ettiğimiz her esnafımıza tabiri caizse bir karne vereceğiz. Müşteri sıfatıyla kamu kurumları sıfatıyla meslek teşkilatları sıfatıyla değerlendirme yapıp o esnafımızın artıları ve eksileri boyutuyla değerlendirmelerimizi esnaflarımızla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Usta olmak için hünerlerini sergilediler

Protokol konuşmaları sonrası devam eden programda ahi heyetine ustalığa geçmek için müracaat eden kişilerin yaptığı eşyalar getirildi. İlk olarak usta olmak isteyen kişi, yaptığı pabuçları getirirken bunlar heyet tarafından beğenilmedi.

Ceza olarak pabucu dama atıldı

Ahi Baba, hileli malzeme kullanıldığı gerekçesi ile şahsa ustalık vermezken ceza olarak da pabuçları dama attırdı. Ardından terzi ustasının yaptığı malzemeler beğenilerek kendisine ustalık verildi. Şahsa temsili 'Şet Kuşatma' töreni gerçekleştirilirken esnaf olmaya aday yamak ve kalfaların usta ilişkisi işlendi.

Deyimin manası anlatıldı

İşini ehli ile yapmayan yamak ve kalfaların pabuçları dama atılırken günümüzde kullanılan 'pabucunu dama atılmak' deyiminin o günlerden bugünlere geldiği de anlatıldı.