CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,   bugün açıklanan büyüme verilerinin ülkenin sadece ağır bir kriz içinden geçmekle kalmadığını aynı zamanda yeni yatırımlarının da askıya alındığını gösterdiğini belirterek, “Borca ve faiz ödemelerine çalışan sanayici yeni yatırım yapamıyor” dedi.
Erdoğdu, bugün açıklanan büyüme verilerinin Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 3 civarında daralacağını ortaya koyduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Milli gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azaldı. Daha büyük bir çöküşü önlemek için 2019’un ilk üç ayında devletin seferber edildiğini ve nihai tüketim harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 arttığını görüyoruz. Ancak kredi çöküşü ve yüksek faiz koşullarında hane halkı tüketimi çakıldığı için devletin harcamaları daralma verisi çıkmasını engelleyemedi. 

Uzun vadede birikim ve büyümeyi belirleyen en önemli göstergelerden birisi olan gayrisafi sabit sermaye oluşumu verilerine baktığımızda son dokuz aydır önceki yılın aynı dönemlerine göre daralma yaşandığını görüyoruz. 2019 yılının ilk üç ayında bu gerileme bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 olarak kaydedildi. Veriler Türkiye’nin sadece ağır bir kriz içinden geçmekle kalmadığını aynı zamanda yeni yatırımlarının da askıya alındığına işaret ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan İSO 500 raporunda Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının finansman giderlerinin, karlarına oranla yüzde 89’a ulaştığı açıklanmıştı. Borca ve faiz ödemelerine çalışan sanayici yeni yatırım yapamıyor. Bu ise Türkiye’yi uzun vadede bir durağanlığa mahkûm edecek.”

Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor! Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor!

Önceki çeyreklerde daralma nedeniyle çeyreklik bazda toparlama sergilemiş gibi duran sektörler de bulunduğunu anlatan Erdoğdu, “Örneğin imalat sanayi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,4’lük artış sergilemiş. Ancak yıllık bazda bakıldığında resim değişiyor. İmalat sanayi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 daralma gösteriyor” diye konuştu. 

TÜRKİYE’NİN GELİRİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 2,6 AZALDI
Kriz dönemlerinde diğer sektörlere nazaran daha iyi bir performans sergileyebilen hizmetler sektöründe de bir önceki yıla göre daralmanın yüzde 3,6 olduğunu bildiren Erdoğdu şöyle devam etti:
“İnşaatta bir yıldır sürekli azalma var. Konutu önce yatırım aracı haline getirenler, şimdi konutun karlı yatırım aracı olmaktan çıkışı nedeniyle sektörün çöküşünü izliyorlar. İnşaatta yıllık daralma yüzde 10,9. Toplam katma değer bir önceki yıl aynı dönemine göre sanayi sektöründe yüzde 4,3, inşaatta ise yüzde 10,9 azaldı.” 

AKP kadrolarının sık sık açıkladıkları ekonomi paketlerinin tamamen etkisiz olduğunun bu verilerden göründüğünü kaydeden Erdoğdu,  "Türkiye ekonomisi 2019'un ilk çeyreğinde 2018'in ilk çeyreğine göre cari fiyatlarla dolar cinsinden yüzde 17,6 küçülmüş durumda.  Eriyen milli gelirle 450 milyar doları bulmuş olan dış borcun nasıl ödeneceği bir muamma " dedi. 
Erdoğdu, daralmayı hafifletmek için devletin yüklü harcamalarına ve devlet bankalarının kredi olanaklarına başvurmanın AKP’nin sorunların tespitinde yetersiz kaldığına işaret ettiğini ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

"Kimse çeyreklik bazda pozitif bir rakam geldi diyerek kriz bitti diyemez. Türkiye’nin geliri bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azaldı. En somut haliyle büyüme ve istihdam verilerinde sorunun derinleştiği görülüyor. İktidar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmek için harcadığı mesaiyi kriz karşıtı etkili önlemler uygulamak için harcamıyor. Çünkü biliyorlar ki asıl çıkış, ancak kurdukları rant düzeninin sonlanmasıyla mümkün.”

Krizin en çok yoksulları vurduğunu ancak toplumu bütün olarak sarstığını vurgulayan Erdoğdu, “Yeterince üretemeyen ekonomi, ürettiğini hakça paylaşamayan bir toplum resmi yarattılar. Bu tablodan kurtulabilmek için sorumlulara sandıkta ders vermek gerekiyor. İstanbul halkının önünde yöneticileri uyarmak için güzel bir fırsat var. CHP’nin kazandığı seçimi iptal edenlere halkımızın sandıkta bu uyrarıyı yapacağından eminiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim