GÜNDEM

Dursunbey Belediye Başkanı'ndan cami açıklaması

Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, 22 milyon liralık vergi borcu karşılığında 8 caminin satışı iddialarını yanıtladı. Bahçavan, ne kadar Maliye'ye ne kadar borçları ve alacakları olduğunu açıkladı.

Balıkesir'in ilçelerinden Dursunbey Belediyesi'nin camilerini, borç karşılığı Maliye Bakanlığı'na satacağı iddiaları birçok haber sitesinde ve sosyal medyada geniş yer buldu.

Neohaber'in ulaştığı Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, konunun iddialardan oldukça farklı olduğunu açıkladı.

"Maliye'ye borcumuz 700 bin, alacağımız 3 milyon"

Bahçavan, belediyelerinin Maliye Bakanlığı'na olan borçlarının iddia edildiği gibi 22 milyon lira olmadığını, 700 bin lira olduğunu belirterek, 3 milyon lira da KDV alacakları olduğunu kaydetti. Dursunbey Belediyesi'nin Maliye Bakanlığı dahil tüm borçlarının toplamının 16 milyon lira civarında olduğunu hatırlatarak Maliye'ye 22 milyon liralık bir borçlarının olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Belediyenin Youtube kanalından yayınladığı video ile de açıklama yapan Bahçavan, Ağustos ayında Belediye Meclisi'nin aldığı kararlar arasındaki 86 nolu karardaki "... Maliye Bakanlığı'na vergi borcu karşılığında verilmesi planlanmaktadır." ifadelerini de yanıtladı.

"Cami değil, camilerin bulunduğu arsalar"

İlçede bulunan 174 adet cami ve ibadethanenin yüzde 80'inin Maliye Bakanlığı'na ait olduğunu belirten Bahçavan, bunlardan 8'inin de yalnızca bulundukları arsaların Dursunbey Belediyesine ait olduğunu açıkladı. "Camilerin 8 tane arsasını bunların gerçek sahibi olan Maliye Hazinesi'ne verelim diye rutin bir karar aldık." diyen Bahçavan, bu kararın Türkiye'de alınan ilk karar olmadığını hatırlatarak daha önce İstanbul başta olmak üzere çeşitli il ve ilçelerde uygulandığını aktardı.

"Kanuna uygun"

Bahçavan, kararın 21 Eylül 1953 tarihli 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunu'nun Geçici Madde 8'e uygun olarak alındığı söyledi. Prosedür olarak belediyenin Maliye'ye devredeceği taşınmazları, Maliye'nin de Hazine'ye aktaracağını, Hazine'nin ise Diyanet'e tahsis edilebileceğini belirtti. Bahçavan, 86 Nolu Karar'da olduğu gibi tüm bunların planlama aşamasında olduğunun henüz uygulamaya geçmediğinin altını çizdi. Bahçavan, Konuyla ilgili olarak belediyenin yada Maliye'nin direkt olarak Diyanet'e tahsisinin prosedür olarak mümkün olmadığını ancak Hazine yoluyla yapılabildiğini belirtti.

Tüm bunların uygulamaya geçmesi öncesinde söz konusu arsaların emlak ve emsal gibi değerlerinin incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Bahçavan, daha sonra Maliye ile görüşüleceğini ifade ederek yapılan işlemin bir rutin olduğunu kaydetti.