1999 yılında yapılan düzenlemeyle emeklilik yılında kademeli olarak artış sağlanması üzerine prim gün sayısını doldurmasına rağmen emekli olma haklarını elde edemeyen yüzbinlerce kişinin tepkisi sürüyor. Seçim sürecinde taleplerinin siyasiler tarafından dinlendiğini, buna karşın seçim sonrasında hiçbir adımın atılmadığını ifade eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakları olan emekiliğe kavuşmak için kamuoyu oluşturmaya devam ediyorlar. Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan kampanyalar her geçen gün daha da artarak göz önüne geliyor.
EYT'liler, emeklilikte yaş ve prim artışına dönük kanununun çıkarıldığı 1999 yılından önce çalışmaya başlayanların prim gün sayılarını doldurmaları halinde emekli olabilmelerini istiyorlar.
1999 yılından önceki emeklilik koşulu kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin bulunması ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısının tamamlanmasıydı. 1999 yılında yapılan düzenlemeyle ise prim gün sayısı 7000'e, emeklilik yaşı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarıldı.
Hükümet ise EYT'lilerin taleplerinin karşılanması durumunda bütçeye yıllık yükünün 25 milyar lira olacağını iddia ediyor. Sendikalar ve meslek odaları ise bu rakamın 8-10 milyar lira arasında kalacağını ifade ediyorlar. EYT'lilerin ise maliyet konusuna karşı bakışları net: #MaliyetDeğilHaktırEYT