Yeni Adli Yıl Açılış Töreni Beştepe'de gerçekleşti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 5 yılın sonunda Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Feyzioğlu, Hukuk alanındaki mesleklere giriş için bilgi ölçen zor bir sınav getirilmesi yönünde çağrıda bulundu.
METİN FEYZİOĞLU 5 YIL SONRA ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ'NDE KONUŞTU
Feyzioğlu, vatandaşın ve avukatlrın yargıyla ilgili sorunlarının ve beklentilerinin farksız olmadığını, çözümlerin de Yargı Reformu Strateji Belgesi ile çözülebileceğini ifade etti. Eksiklerinin tamamlanarak Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hayata geçirilmesi gerektiğinden söz etti. Belge kapsamında hazırlanacak olan ilk paketin TBMM'de kanunlaşması gerektiğine değindi. "Türkiye Barolar Birliği (TBB) hiçbir siyasi partinin muhalifi ya da destekçisi değildir" diyen Feyzioğlu, TBB'nin Yargı erkinin üç eşit kurucu unsurundan savunmayı temsil ettiğini belirterek, "Bizlere kendi ideolojilerine uygun roller biçmek isteyenleri bir kez daha düşünmeye davet etmek zorundayız. Biz tarafsızız. Cumhuriyetimizin tarafındayız" dedi.
HUKUK EĞİTİMİNE REFORM
Feyzioğlu, yargı konusunda ilk hamlenin kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele olduğunu ifade etti. Hep birlikte bununla mücadele edileceğinin altını çizdi. İkinci olarak Hukuk eğitimi konusunda düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. "Hukuka giriş için bilgiyi ölçen zor bir sınav olmalıdır. Yeni hukuk fakültesi açılması uygulamasına mevcutlar istediğimiz kaliteye ulaşana kadar son verilmeli" diyerek Hukuk eğitiminde reform getirilmesi gerektiğine değindi.
MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK YARGIYA GÜVENLE SAĞLANIR
Feyzioğlu, yapılacak yeniliklerle ilgili şunlardan bahsetti; "Hakim ve savcı yardımcılığı müessesi getirilmelidir. Hakim ve savcı adayları dahil olmak üzere kamuya personel alımlarında mülakata disiplin getirilmesini öneriyoruz" Ayrıca avukatlık hizmetindeki KDV oranında indirime gidilmesini önerdi. Kamuda çalışan avukatların özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde talepte bulundu. Yapılacak iyileştirmelerle yargıya güvenin sağlanmasının, böylece milli birlik ve beraberliğin sağlanacağının altını çizdi.
HSK YENİDEN YAPILANMALI
Feyzioğlu, HSK'nın yapısının, kuvvetler ayrılığını tam anlamıyla sağlayacak şekilde tekrar düzenlenmesi gerektiğine de değindi. "Önerimiz somuttur, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin yarısını Meclisimizin, 3/5 gibi nitelikli bir oyla, dolayısıyla yüksek bir uzlaşma seviyesiyle belirlemesidir. Bu durumda uzlaşma kaçınılmaz olarak liyakat temelli olacaktır. Kalan üyelerin de Yargıtay ve Danıştay genel kurullarında yine nitelikli oyla belirlenmesini öneriyoruz. Türkiye Barolar Birliği Genel Kuruluna da belli sayıda aynı yöntemle seçeceği HSK üyesi kontenjanı tanınmasını öneriyoruz. Elbette önerimizi tüm yönleriyle tartışmaya hazırız. Çünkü Türkiye’nin ortak akla konuşarak ve tartışarak ulaşabileceğini biliyoruz" dedi.