Yüksek servet sahibi yatırımcıların fonlar yerine doğrudan külçe altına yönelmesi, dünyadaki özel kasalarda kapasite baskısını artırdı. Bazı şirketler yeni depolama alanları için harekete geçti.
Son 12-18 ayda hız kazanan fiziki altın talebiyle birlikte yatırımcıların ortak havuzlar yerine bireysel kasaları tercih etme eğilimi de güçlendi.
ZENGİN YATIRIMCININ ROTASI ALTIN
Yaklaşık 10 bin varlıklı yatırımcıyla yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 52’si, 2026’da altın yatırımlarını artırmayı planladığını belirtti. Bank of Singapore müşterilerinin fiziki altın varlıklarında ise 2025 sonundan bu yana yüzde 40’ın üzerinde artış kaydedildi.
TÜRKİYE’DE TALEP 26,1 TONA ÇIKTI
Dünya Altın Konseyi verilerine göre küresel külçe ve altın para yatırımları 2026’nın ilk yarısında yüzde 21 artarak 784 tona ulaştı.
Türkiye’de ise fiziki altın talebi yılın ilk çeyreğinde yüzde 29 artışla 26,1 tona yükseldi. Yatırımcıların külçe ve altın para için yaptığı harcama 4,5 milyar dolarla rekor seviyeye çıktı.

