Dünya

Binlerce Yıllık Tapınağı Çaldılar

Milet Agora Kapısı 33 metre genişliğinde, 15 metre yükseliğinde olan ve milattan önce 100-110 yıllarında inşa edilen Milet Agora Kapısı, Anadolu'nun en kıymetli arkeolojik kalıntılarından biri. 1903 yılında gün yüzüne çıkarılan kapı, pek çok kültürel miras gibi çalındı. 2 Alman tarafından çalınarak, yurt dışına kaçırılan tarihi kapı, Berlin Müzesi'nde sergileniyor.

Yıllar boyu talan coğrafyası haline gelen Anadolu'nun kültürel eserleri, Batılılar tarafından 'ganimet' olarak nitelendirilerek gasp edildi. O eserlerden biri de yaklaşık 2.200 yaşında olan Milet Mermer Anıtı.

Efsanelere konu olan, adına filmler yapılan Troya, Çanakkale'nin simgelerinden biri de olsa hazineleri Moskova'da sergileniyor. Schliemann isimli bir arkeolog tarafından, Çanakkale'den Atina'ya kaçırılan hazineler; önce İngiltere, sonra Almanya, en son da Rusya'ya götürüldü.

Zincirli Höyük Hitit Kabartmaları: tarihi milattan önce 8. yüzyıla kadar dayanan Hitit Kabartmaları, Anadolu'nun en eşsiz eserlerinden biri olmasına rağmen, Carl Humann tarafından, kayalardan sökülerek Almanya'ya götürüldü.

Anadolu'nun paha biçilemeyen kalıntılarını yurt dışına kaçırmakla meşhur Humann'ın Almanya'ya kaçırdığı eserlerden biri de Magnesia Zeus Tapınağı.

Bergama'daki Pergamon Antik Kenti'nin simgesi olan Athena Tapınağı da Almanya'ya kaçırıldı.

1903 yılında Milet kazılarında bulunan Traianus Tapınağı'nın ön cephesi de, kazıya katılan 2 arkeolog tarafından, yasa dışı yollarla Almanya'ya götürüldü.

Likya'nın yöneticisi Pavaya'nın adına yaptırılan Pavaya Lahdi, 1842 yılında Sultan Abdülmecid'in onayı ile İngiltere'ye götürüldü. British Museum'da her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Nereidler Anıtı adı verilen ve 12 Nereid heykelinden oluşan bu anıt da, kaçırılarak British Museum'da sergilenmeye başladı.

İzmir'in Bergama ilçesinin altında tarihe tanıklık eden Pergamon Kenti'nin şaheserlerinden biri, Pergamon Sunağı da sahip çıkamadığımız eserlerden biri. Milattan Önce 2. yüzyılda yapılan ve Zeus ile Athena'ya ithaf edilen Pergamon Sunağı bugün Berlin Müzesi'nde.