Genel

Kedilerde diyabet belirtileri

Veterinerler kedilerin yemek yememe, kusma, ishal, kilo kaybı, tüy dökme ve idrar bırakma gibi sorunlarıyla karşılaşınca akla gelen ihtimallerden biri kedi şeker hastalığı veya kedilerde diyabet oluyor. Peki kedi diyabeti nedir? Kedi diyabetinin belirtileri ve tedavisi nedir?

Diyabet kedilerde hipertiroid ile birlikte en çok görülen hastalıklardan biridir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kan şekerini dengeleyen insülin hormonuyla ilgili yaşanan problemden ortaya çıkar. Kedilerde de iki çeşit diyabet görünür. Tip 1 diyabet kedinin pankreasının yeterince insülin hormonu salgılayamamasından oluşur. Tip 2 diyabet ise insülin rezistansı olarak anılır.

Kedilerde diyabet belirtilerinde sıkça görülen dört unsur vardır. Aşırı susama, aşırı idrar, iştahsızlık ve kilo kaybı. Sahipleri kilo kaybeden kedilerin yeterince yemediğini düşünür. Aynı zamanda kedilerin kumunu daha çok değiştirmek zorunda hissederler ve kumlarda idrar öbekleri oldukça büyük olur.

Diyabet hastalığına yakalanan kedilerin yüzde 80’inin Tip 2 diyabete sahip olduğu tahmin ediliyor. Köpeklerde ise çoğunluk Tip 1 diyabetidir. Diyabet kedilerde her yaşta görünebilse de çoğunlukla 7 ila 9 yaşlarında ortalığa çıkar. Erkek kedilerde diyabet daha sık görünür. Obezite de başka bir risk faktörüdür. Burma, Maine Coon, Rus Mavisi ve Siyam kedilerinde diyabet daha sık ortaya çıkar.

Son yıllarda kedilerde uzun süreli insülin tedavisi kedilerde oldukça etkili ve başarılı bir tedavi şekli olmuştur bir çok vakada diyabeti tamamen ortada kaldırabilir. Tedavide amaç kedinin normal glikoz seviyesine insülin olmadan ulaşmaktır.

Bazı durumlarda ise kedilerin arka bacaklarında güçsüzlük görünür. Arka bacaklardaki bu güçsüzlük diyabet ile ilgili olabilir ve kendilerine has bir görüntüye sahip olur. Kediler parmaklarının üzerinde değil topuklarının üzerinde dururlar.

Diyet terapinin en önemli adımlarından biridir. Diyabete sahip bir kedinin en ideal diyeti yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı yiyeceklerden oluşur. Kuru mama yerine yaş mama tercih edilir. Bu durumlarda en iyi tedaviyi ve diyeti tabii ki veterineriniz tavsiye edecektir. Kediniz için insülini kendiniz veya veterineriniz hazırlayabilir. Ancak bu tedavide başarının uzun vadede elde edildiğini unutmayın. İnsülin terapisi başladığında kan değerleri düzenli olarak takip edilmeli ve dozaj buna göre ayarlanmalı. Düşük dozda problem kontrol altına alınamayabilir, yüksek dozda ise düşük kan şekeri kediniz için ölümcül olabilir. Özet olarak bu hastalıkta tyakından takip çok önemlidir. Kedinizi en az haftada bir kez veterinerinize götürmenizde fayda olacaktır.

Kedinizin glikoz seviyesini evinizde de takip edebileceğiniz aygıtlar artık mevcut. Uzun süreli diyabet tedavisinde bu gibi aygıtlar önemli rol oynuyor. Kanı kedinizin kulağının arkasından alıyorsunuz ve gün içerisinde glikoz seviyesini ölçebiliyorsunuz. Bunu nasıl yapabildiğinizi veterineriniz çok iyi bir şekilde size anlatacaktır. Kaynak: https://www.kedilikler.com/kedilerde-diyabet-belirtileri-ve-tedavisi/