Son dönemde pek çok tüketici, gıda alışverişi için online kanalları daha fazla tercih ediyor. Hazır yemek siparişi için zaten uzun zamandır interneti aktif kullanan müşteriler artık market alışverişinde de e-ticarete yönelmiş durumda.
Tüketiciler online alışverişe kayıyor
Bunun birçok nedeni var: Gıda fiyatlarındaki dalgalanma, tüketicilerin hızla bilinçlenmesi, uygun fiyat arayışı, teslimat yarışına giren e-ticaret sitelerinin aynı gün teslimat seçenekleri ve yöresel ürünlere kolay erişim bunlardan bazıları.
Neden online gıda alışverişi artıyor?
Peki tüketicinin gıda alışverişinde interneti tercih etmesinin altında ne yatıyor? Hangi platformlar daha fazla tercih ediliyor? Digital Age dergisi ile pazarlama ajansı Fikri Mühim, online gıda alışverişini araştırdı.
Kullanıcı farklı seçenek ve düşük fiyatın peşinde
Fikri Mühim tarafından yüzde 61'i 18-34 yaş arasında 1000 katılımcı ile gerçekleştiren araştırma 21-25 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 50'si ayda 1-2 kez, yüzde 28'i ise haftada 1-2 kez internetten alışveriş yaptıklarını belirtmişler.
Giyim alışverişi ilk sırada
İnternetten yapılan alışverişlerde harcanan tutarlara baktığımızda; yüzde 38'lik katılımcı grubu 100-249 TL seçeneğini işaretlemiş. İnternet alışverişlerinde en çok tercih edilen kategoriler ise şöyle;
Giyim %77
Ulaşım %65
Yemek siparişi %61
Kişisel bakım %60
Elektronik %59
Ürün zenginliği internet alışverişini güçlendiriyor
Kullanıcıları internet üzerinden alışverişe yönlendiren en önemli neden; yüzde 35'lik bir oran ile daha fazla seçenek olması. Bunu özellikle market ürünlerinin fiyatlarındaki yükseliş ve teslimat sürelerinin giderek kısalması takip ediyor. Çalışmanın odağı olan online gıda alışveriş tercihlerine bakıldığında; katılımcıların yüzde 33'ünün internetten ayda 1-2 gıda alışverişi yaptığını görüyoruz. Sepet ortalaması ise yine 100-249 TL arasında.
Popüler alışveriş tercihi içecek kategorisi
Geçen seneye kıyasla "İnternetten daha fazla gıda alışverişi yapıyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 65. Gıda kategorisinde en fazla tercih edilen kategoriler ise şöyle;
İçecek %57
Atıştırmalık %57
Bakliyat %52
Kahvaltılık %45
Meyve-Sebze %29
En çok Migros tercih ediliyor
Gıda dışında en fazla tercih edilen kategoriler ise; yüzde 30 ile kişisel bakım, yüzde 29 ile ev bakımı, yüzde 14 ile bebek bakım ürünleri. Gıda dışı kategorinde ayda 1-2 kez yine en popüler cevap ve bu cevabı verenlerin oranı yüzde 48. Kullanıcıların market alışverişlerinde en fazla tercih ettiği platform yüzde 43 ile Migros Sanal Market. Sanal Market'i yüzde 16 ile Getir takip ediyor. Bu değerlendirmede sektöre yeni merhaba diyen Banabi'nin oranı ise yüzde 1.