Asperger sendromu nedir? İklim Zirvesi'ne damga vuran 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in asperger sendromuna sahip olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine birçok vatandaş, Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu takıntılı davranışlara sebep olur mu? Asperger sendromu tanı kriterleri nelerdir? gibi sorulara cevap aradı.

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu, adını Avustralyalı çocuk doktoru Hans Asperger'den almaktadır. Asperger, 1944 yılında tedavi için gelen çocukları incelemiş ve iletişim becerileri eksik, yaşıtlarından farklı tavırlar sergileyen, empati yeteneğinden yoksunvve sakar çocukları tanımlamıştır. Onun bu tanısı, 50 yıl sonra ismiyle nitelendirilmiştir. Beyin görüntülemelerinde beynin yapısal ve işlevsel farklılıklarına rastlanmamıştır ve genetik olduğu düşünülmektedir. Ancak Asperger sendromunun nedeni kesin olarak tespit edilememektedir. 

Asperger sendromu belirtileri

Otizmin bir kolu olarak bilinen Asperger sendromu, sakarlık, tekrarlayan rutinler, takıntılar, iletişim becerilerinde zayıflık gibi durumlara yol açar. Asperger bozukluğu ya da Asperger sendromu (AS) olarak adlandırılan bu rahatsızlık, otistik spektrum bozukluklardan biridir. Sosyal anlamda aksaklığa neden olan bu sendrom, diğer OSB'lerden bilişsel ve dilsel gelişimde gecikme olmaması yönüyle ayrılır. Asperger sendromlu çocuklar stres, özel mekanlarda değişiklik, aşırı yorgunluk, duygusal yüklenmeler gibi durumlar karşısında kolayca dengelerini kaybeder. Yoğun tutkulara sebep olan Asperger sendromu yaşam boyu etkilerini göstermektedir. Asperger sendromlu çocuklar "dahi" olarak nitelendirilmekte, üstün zekaya sahip olma özelliği göstermektedir.

Asperger sendromu ve takıntı

Soyut ifadeleri anlamakta güçlük çeken Asperger sendromlular, yüz ifadelerini okuyamaz. Bu nedenle takıntılı mimikler yapabilmektedir. Tekdüze, duygusuz ya da aşırı duygulu, bazı durumlarda yapay gözüken bir konuşmaları vardır. Mecazi anlam ve soyut kavramlarından uzak hareket ederler. Hayal gücü eksiklikleri vardır. Koordinasyon gerektiren becerilerde güçlük çekerler. 

Greta Thunberg kimdir?

Yazar Svante Thunberg ve opera sanatçısı Malena Ernman'ın çocuğu olarak dünyaya gelen Greta'nın tam adı Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg'dir. 3 Ocak 2003 doğumlu olan Greta Thunber Asperger sendromuna sahiptir. 2018 yılında iklim değişikliği ile mücadelesine başlayan Thunberg, bu konuda çeşitli protestolara imza attı. Aynı yıl "İklim için okul grevi" ile medyanın dikkatini çekti. İklim aktivisti Greta Thunberg, iklim mücadelesi için birçok kez okulu ekti. 

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

Greta Thunberg Etkisi

Greta, birçok öğrenciye iklim savaşçısı olma yönünde ilham verdi. Birçok hayırsever, Greta sayesinde bağışta bulundu ve iklim eylemlerini destekledi. 8 yaşından beri iklim değişikliğinin bilincinde olan Greta, dünyanın bu duruma kayıtsız kalmasına daha o yaşlarda tepkiliydi. TEDxStockholm, Davos, COP24 Zirvesi gibi birçok yerde söz alarak tüm dünyaya seslendi. Son olarak ABD'de BM 74. Genel Kurul görüşmeleri için toplanan dünya liderlerine gösterdiği tepkilerle gündeme geldi. 

Editör: TE Bilişim