Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi ülkede 60 yıldan uzun süredir uygulanan kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğu yönünde karar aldı. Mahkeme bu yasağın kadınların seçme hakkını engellediğini ve kişisel hakları ihlal ettiğine karar verdi.
Dokuz yargıcın görev yaptığı Anayasa Mahkemesi, ülkede 1953 yılından beri yürürlükte olan kürtaj yasağının anayasayla bağdaşmadığına ve tekrar düzenlenmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca parlamentodan kürtaj yasağı konusunda 2020 sonuna kadar yasal düzenlemeye gitmesini de istedi.
Mahkeme kararında, “Kürtaj yasağı kadınların kendi kaderini sürdürme haklarına engel teşkil ediyor. Ayrıca güvenli ve uygun prosedürlere ulaşmalarını kısıtlayarak sağlık haklarını ihlal ediyor” denildi.
'Bu karar sayısız kadının çabaları ile alındı'
Güney Kore'deki kadın hakları savunucuları ise uzun süredir bu yasağa karşı mücadale ediyorlardı. Mahkemenin kararı sonrası yüzlerce kadın başkent Seul’de kutlama yaptı. Anayasa Mahkemesi önünde toplanan yüzlerce kadından biri olan aktivist Bae Bok-ju, "Bu karar sayısız kadının yıllardır hiç durmadan gösterdiği çabalar sonucu alındı.
Yasağın uygulanmama durumları: Annenin hayatının tehlikede olması, tecavüz ve ensest
Kürtaj yasağı ‘yaşamları ve kültürel değerleri korumak’ gerekçesiyle yıllardır yürürlükteydi. Güney Kore kürtaja yasak getiren az sayıdaki endüstrileşmiş ülkeden biri sayılıyordu. Yasağı ihlal eden kadınlar bir yıl hapis cezası ya da para cezasına mahkum edilirken, prosedürü gerçekleştiren doktorlar da iki yıllık hapis cezasına çarptırılıyordu. Yasak ancak annenin hayatının tehlikede olması, tecavüz ve ensest nedeniyle hamile kalması durumlarında uygulanmıyordu.
It's official: South Korea will abandon its 66-year-long ban on abortion as the Constitutional Court ruled today the criminal laws banning abortion unconstitutional, saying the laws "excessively infringe upon women's rights to choose."
— Hawon Jung (@allyjung) 11 Nisan 2019
South Korea is going to legalize abortion after a 66-year ban https://t.co/rWtUi24jet pic.twitter.com/s1v8ZyrjYU
— CNN (@CNN) 11 Nisan 2019