Electronic Frontier Foundation'nın açıkladığı en güvenli anlık mesajlaşma uygulamalarının arasında Türkiye'de popüler olarak kullanılan WhatsApp ve Telegram da var. Siber vatandaş haklarının korunması için çalışmalar yapan ABD merkezli Elektronik Öncü Vakfı (Electronic Frontier Foundation-EFF) mobil evrenin en sevilen popüler mesajlaşma uygulamalarının yanında en güvenilir olanlarını da arasından seçerek listeledi.

Teknolojik bir dünyanın içinde bulunuyoruz ve iş veya sosyal hayatımız için mesajlaşma uygulamalarını kullanıyoruz. Kullanılan bu uygulamalar eğer güvenli değilse ve üçüncü şahıslar tarafından bilgilerimiz görülebiliyorsa bu hiç iyi sonuçlar doğurmayabilir. Kişisel bilgilerimizin bizim iznimiz olmadan paylaşılması ise en önemli sorunlar arasında yer alıyor. Bu nedenle güvenli ve altyapısı güçlü uygulamaları kullanmamız bilgilerimizin korunması açısından önem taşımaktadır. 

İşte hem güvenilir hem de kullanımı rahat olan o 5 uygulama...

AppleTürkiye'den bir zam daha geldi! En pahalı iPhone fiyatı görenleri şoke etti! AppleTürkiye'den bir zam daha geldi! En pahalı iPhone fiyatı görenleri şoke etti!

1-Wickr Me

Wickr Me gizli ve güvenli bir şekilde sohbet etmenizi sağlayan ücretsiz bir sosyal ağdır. Wickr Me ile arkadaşlarınıza şifreli  metin, fotoğraf, video ve ses gönderebilirsiniz. Wickr Me 2011 yılında kurulan ve gizliliği ise evrensel bir insan hakkı olarak tanımlayan bir mesajlaşma uygulaması. Mesajları ‘uçtan uca şifreleme’ ve ‘kendi kendini yok eden mesaj’ kullanımını başlatan ilk iletişim uygulamaları arasında. EFF’nin güvenli mesajlaşma sıralamasında 7 üzerinden 5 puan aldı.

2-Telegram 

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Özellikleri arasında ise 200 kişiye kadar ulaşan gruplar oluşturabilirsiniz. Tüm cihazlardan hesabınızla erişim sağlayarak senkronize edebilme özelliğine sahip olduğu gibi aynı zamanda görsel materyalleri, resimler, dosyaları hiçbir sınır olmadan gönderme özelliğine de sahiptir. 256 bit simetrik AES şifreleme, 2048 bit RSA şifreleme ile tüm dosyalarını şifreli bir şekilde güvenli yöntemle iletebilmektedir. Bu sayede daha güvenli bir mesajlaşma deneyimi yaşamış olursunuz. Büyük videoları, dosyaları paylaşma özelliğine sahiptir. Doc, Mp3, Zip vb dosyaları gönderebilirsiniz. Bunun gibi birçok özelliğe sahip bu uygulamada eğer daha yüksek bir güvenlik tedbiri istiyorsanız, WhatsApp'taki gibi uçtan uca şifreleme yapabilirsiniz. EFF’e göre güvenlik açısından Telegram’ın standart ayarları 7 üzerinden 4, gizli sohbet uygulaması ise 7 üzerinden 7 puana sahip olduğunu da belirtelim. 

3- WhatsApp Messenger

 

WhatsApp Messenger, ülkemizde de dünya çapında da en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması unvanına sahip. Uygulama içi resim, müzik, video, konum vb. paylaşımlara olanak sağlamaktadır. Mesajların tamamına uçtan uca şifreleme özelliği getiren WhatsApp'ın bu adımı yaklaşık 1 milyar kullanıcısına yönelik önemli bir hamle olduğunu söyleybiliriz. EFF güvenlik listesinde 7 üzerinden 6 gibi bir puan aldı.

4- iMessageFaceTime 

Mesaj şifreleme ve gizlilik konusundaki ünü bilinen Apple’ın 2011 yılında başlattığı mesaj paylaşım sistemi iMessage, başlangıçtan beri uçtan uca şifreleme özelliğine sahiptir. iMessage de, görüntülü mesaj servisi FaceTime da, EFF sıralamasında 7 üzerinden 5 puan sahip.

5- Silent

Hem yazılım hem de donanım hizmeti sunan Silent, denkler-arası şifreleme (P2P) ve IP üzerinden ses gönderisi (Voice over IP- VOIP ) için ZRTP'yi kullanıyor. Şirket, Blackphone ile dünyanın özel tasarımlı ilk akıllı telefonunu ürettiğini belirtiyor. Silent, EFF sıralamasında 7 üzerinden tam puan aldı.

Kaynak:teknolojioku.com

Editör: TE Bilişim