Türk tabipler birliği başkanı Sinan Adıyaman sağlık personelinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek sağlık personelinin işini daha rahat yapabilmesi için sağlıkta şiddete son verilmesi bu konuda önlemlerin alınması konusunda devletten destek bekliyor. Sağlık personelinin yaşadığı sorunların meslek kazası bünyesinde değerlendirilmesi ve sağlık ocaklarındaki doktorlara ilaç yazdırma konusunda hastaların baskıcı bir tutum sergilememesi konusunda hassasiyetlerini dile getiriyor. Toplumun her alanında olduğu gibi sağlıkta da şiddete son verilmeli. Doktorların ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileşmesi ve sağlıkta şiddetin temelinde hasta yoğunluğu olduğunun altını çiziyor. Tıp bayramının yaklaştığı şu günlerde tıp alanında çalışanların sorunlarına dikkat çekiyor.
Aile Hekimlerine Yönelik Şiddet
Hastalar aile hekimlerine görülmeden reçete yazdırma konusunda baskıcı bir ifade takılıyorlar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra reçete yazabilir. Ancak kronik bir hastalıktan dolayı raporunuz var ise aile hekimleri bu konuda hastaya yardımcı olurlar. Örneğin şeker ve kalp rahatsızlığı vb. durumlarda aile hekimlerine ilaç yazdırmaya gidebilirsiniz. Kafanıza göre antibiyotik yada grip ilacını aile hekimleri muayene etmeden yazmazlar. Rapor isteme konusunda da maalesef ki hastalar ısrarcı bir tutum sergileyen tavır tutunarak aile hekimlerini mesleklerini icra etmede zora sokuyorlar. Bu konuların hastalara iyi anlatılması ve hastaların bilinçlenmesi gerekiyor.
Hekime Şiddete Hayır
Sağlığımız bozulduğunda başvurduğumuz hekimler hasta haklarını da en iyi şekilde koruyan bizim sağlığımıza sahip çıkan sağlık personelidir. Bizim iyiliğimizi düşünen hekimlerimiz hastanın sağlığına kavuşmasını için elinden gelen tüm mesleki bilgilerini sergilerler. Hastalarda hekimlerin mesleklerinin daha iyi yapabilmeleri için hekimlere gereksiz müdahalelerde bulunmamalıdır. 14 mart tıp bayramının yaklaştığı şu günlerde sağlığımızı emanet ettiğimiz doktorlara sahip çıkılmalı hekimlerin işlerini daha iyi yapması için baskıcı tutumlarda bulunan hastalar uyarılması gerekir. İşlerini özveriyle yapan hekimlerimize sahip çıkmalı,sağlınız için çalışan hekimlere sahip çıkmalıyız. Bu konuda eğitim çok önemli ancak vicdanda çok önemli unutmayalım hekimlerimizde insan birinin çocuğu,babası yada annesi yani hekimlerimize saygı duymalı bu kutsal mesleği yaparken hekimlerimize yardımcı olmalıyız. Her konuda şiddete karşı olduğumuz gibi sağlıkta da şiddete karşıyız.
Sağlık Çalışanına ve Sağlıkta şiddete Hayır!
Kutsal olarak adlandırdığımız sağlık çalışanları her kötü durumda doğal afetlerde halkın yol göstericisi olmuşlardır. 7/24 çalışan sağlık personelleri şiddeti kabul etmemiz mümkün değildir. Hekimler güvenilir bir ortamda hizmet vermeleri gerekmektedir ki mesleklerini yapabilsinler.Sadece sağlık çalışanlarının değil toplumun diğer alanlarında da şiddet uygulanmamalı.