SAĞLIK

HPV hakkında doğru bilenen yanlışlar nelerdir? HPV aşısı neden önemli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nil Sarıçiçek ile yaptığımız röportajda HPV ile ilgili doğru bilinen yanlışları ve erkek çocukları için HPV aşısının önemini konuştuk. İşte detaylar...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nil Sarıçiçek ile yaptığımız röportajda HPV ile ilgili doğru bilinen yanlışları ve erkek çocukları için HPV aşısının önemini konuştuk.

HPV daha çok kadınlarda görülen bir virüs olarak bilinmektedir, sizce bu kanı doğru mudur?
Günümüzde HPV ile ilgili bilinen en yaygın şey sadece kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olduğu konusu, fakat bilmeliyiz ki HPV sadece ‘’kadınların sorunu’’ olmamakla birlikte, erkeklerde de kansere neden oluyor ayrıca HPV açısından hem erkek çocuklarımız hem de kız çocuklarımız eşit derecede risk altındadır. Bu nedenle koruyucu hekimliğe önem veren bir çocuk hekimi olarak bu röportajımda, sizlere bu konuda hem yanlış bilinenlerden hem de neden erkek çocuklarımıza da HPV ye karşı koruyan aşıyı  yaptırmamız gerektiğinden bahsedeceğim.


HPV konusunda doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Önce bu konuda yanlış bilinenler ile başlayalım: 
‘’HPV kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.‘’ bilgisi yanlış bir inanış, biliyoruz ki bu virüs erkeklerde de kadınlar kadar sık görülmekte.  
‘’HPV sadece cinsel yolla bulaşır’’ bu da yanlış bir bilgi, 
‘’Hamamdan, duştan bulaşır‘’ da yanlış, 
HPV’nin bulaşması dokudan dokuya temas ile olur.
‘’Erkeklerde HPV ile ilişkili kanser sadece 10 erkekten 2’sinde görülür ‘’ bu da yanlış bir bilgi bu cümleyi yaklaşık 10 erkekten 4 ü olarak düzeltebiliriz. 
‘’HPV aşısı sadece kadınlardaki rahim ağzı kanserini önler‘’ yanlış bir inanış, HPV aşısı sadece kadınlarda görülen rahim ağzı kanserini değil aynı zamanda erkeklerde görülen penis, testis kanserini ve  her iki cinste görülen rektal, ağız ve gırtlak kanserlerini önleyebiliyor.

HPV virüsü hakkında bilgi verebilir misiniz?
HPV; 200’den fazla tipi bulunan, yaklaşık 35-40’ının kanserle ilişkisi olduğunu ve bunlarında yaklaşık 15 tanesinin yüksek risk taşıdığını bildiğimiz bir virüstür. 
Rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %100 nedeni HPV’dir fakat virüsü kaptıktan sonra kanserin ortaya çıkması yıllar alıyor. Bu nedenle kadınlar belli aralıklarla birtakım testler yardımı ile taranıyor. Bulaşması sadece cinsel yolla olmuyor tabi, dokudan dokuya temas ile bulaşabiliyor ve rahim ağzı kanseri dışında penis, testis, ağız, gırtlak ve rektal kanserlere neden olabiliyor. 

HPV’den korunma yöntemleri nelerdir?
Kansere yol açan bu virüsten korunmak için 2006 yılından beri bir aşı bulunmakta ve dünya üzerinde İngiltere, Almanya, Avusturya, Kanada, Fransa, Finlandiya gibi birçok ülkede okullarda cinsiyet farkı gözetilmeden hem erkek hem de kız çocuklarına bu aşı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. 
Ülkemizde de uzun zamandır 4’lü ve son zamanlarda 9’lu olmak üzere iki tane HPV aşısı mevcuttur. Çocuklarımıza 9 yaşından sonra HPV aşısı uygulatabiliriz. Özellikle 11-12 yaş dönemi bağışıklık yanıtının en güçlü oluştuğu dönem olduğundan bu yaşlarda yaptırmak daha uygun olur. Böylelikle henüz çocuğumuz HPV ile tanışmadan vücudunda antikor oluşmuş ve bulaş halinde hızlıca yok edilip korunma sağlanmış olur.


Son olarak HPV hakkında neler söylemek istersiniz?
Erkek çocuklarımız hem kendilerinde de görülebilecek kanserler nedeni ile hem de belirti vermeden sessiz bir şekilde taşıyıcı olup partner değişikliklerinde partnerden partnere bulaştırabileceğinden bu konuda bilgilendirilmeleri ve aşılarının yapılması çok önemlidir. 
Bugün HPV’nin sadece kadınların sorunu olmaktan çıkıp erkeklerin de problemi olduğu konusunda farkındalığımız gelişmeli ve çocuklarımızı birlikte koruyabilmeliyiz.