ABD Dışişleri Bakanlığı da rapor edilen saldırıyla ilgili "çok endişeli" olduğunu belirterek "NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız" dedi. Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, "NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Rusya ve İran destekli güçlerin beslediği Esad rejimini, bu alçak saldırısına derhal son vermeye çağırıyoruz" diye ekledi,.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de sözcüsü aracılığıyla Suriye rejimi ve Rus kuvvetleri tarafından "ayrım gözetmeyen" hava saldırılarını kınayan bir açıklama yaptı.
Ayrıca, Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu NATO'dan Stoltenberg'le telefon görüşmesi yaptı. Türkiye'nin iletişim direktörü Altun 'Türkiye, Suriye hükümetinin saldırısına "misilleme" kararı verdi' dedi. Türk kuvvetlerine yönelik saldırılar Suriye hükümetinin kilit müttefiki Rusya ve İdlib'deki bazı muhalefet gruplarını destekleyen Türkiye arasında ciddi gerilimlere neden oldu. Erdoğan daha önce, Şubat ayı sonuna kadar Türk gözlem hattından geri çekilmezlerse Suriye hükümet güçlerini geri püskürtmek için askeri bir operasyon başlatacağını söylemişti.
Bu arada bir Türk yetkili, Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'nin polis, sahil güvenlik ve sınır güvenlik görevlilerine, İdlib'den yakında gelmesi beklenen Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya ulaşmasını engellememe emri verildiğini söyledi.
Middle East Eye ayrıca Türkiye'nin İdlib sınırını açacağını ve mültecilerin Avrupa'ya ücretsiz geçişine izin vereceğini bildirdi.
Türkiye-Suriye sınırından bildiren, El Cezire'den Hashem Ahelbarra, Türkiye zaten 3,6 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve yeni bir mülteci akından korkuyor dedi. "Önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin agresif bir rol oynadığı görülecek ve özellikle Avrupa Birliği ve NATO'dan İdlib'de olanlar konusunda çok güçlü bir tutum almasını isteyecektir" diyerek devam etti "Türkiye, İdlib'deki insani krize son vermek için neler yaptığını düşünürken, bu savaşta kendi başına mücadele ettiğini hissediyor."