Suriye'de yaşanan iç savaşta en çok etkilenen şehirlerden biri olan İdlib'e saldırılar sürüyor. Esad rejiminin bugün bölgeye düzenlediği saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti. Kış aylarında artan saldırılardan bu yana toplam 11 çadır kent, 30 Sivil Savunma merkezi, 66 sağlık tesisi, 106 okul, 18 pazar yeri, 71 cami, 2 su santrali, 3 elektrik santrali ve 16 fırın yerle bir edildi. Suriye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan İdlib mutabakatına karşın o tarihten bu yana yaklaşık 1 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.
GÖÇ KRİZİNDEN AVRUPA DA ETKİLENECEK
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, geçtiğimiz aylarda yeni bir göç dalgasının yaşanabileceğini söylemişti. Saldırıların İdlib'deki bazı ilçelere de ulaşması halinde yerinden edilenlerinin sayısının 1,5 milyona ulaşması bekleniyor.
İdlib'de insani dramın yaşandığını söyleyen SMDK Başkanı Mustafa, "Göç krizi sadece Türkiye'yi değil; Avrupa'yı da etkiler. Burada uluslararası toplumunun Rusya ve İran'ı durdurması gerekiyor. Yoksa İdlib'deki bütün siyasi süreç baltalanabilir" uyarısında bulundu.
TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILMAMALI
Abdurrahman Mustafa, krizin başından beri konuyla yakından ilgilenen Türkiye'nin, dünya ülkeleri tarafından yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Moskova ile telefon diplomasisi yürüten Ankara, İdlib'deki saldırıların siyasi süreci, Astana görüşmelerini ve sona yaklaşılan Anayasa Komisyonu oluşturulması çalışmalarını etkileyebileceğini vurguladı.