Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Juncker ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB ile İngiltere'nin yeni bir Brexit anlaşması üzerinde uzlaşı sağladığını açıkladı.
AB Konseyi'ne yazdığı mektubu yayımladı
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, sosyal medya hesabından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yazdığı mektubu yayımladı.
Deklarasyon, AB Komisyonu'nda onaylandı
Paylaşımında "Müzakereler sonucu, yeniden düzenlenmiş İrlanda/Kuzey İrlanda'ya ilişkin Protokol ve 17 Ekim 2019 tarihli Siyasi Deklarasyona ilişkin uzlaşı sağlandı" ifadesini kullanarak, bunların AB Komisyonu tarafından onaylandığını bildirdi.
Juncker, AB Konseyi'ne de gözden geçirilmiş Brexit anlaşmasını onaylaması çağrısında bulundu.
Johnson'dan parlamentoya çağrı
Başbakan Johnson Brüksel'de yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısına katılmak üzere yola çıktı. Johnson Twitter hesabından paylaştığı mesajda İngiltere'nin AB'ye devrettiği yetkileri geri almasını sağlayacak harika iyi bir anlaşma yaptıklarını ve şimdi parlamentonun cumartesi günü bunu onaylaması ile ülkedeki başka sorunlara eğilebileceklerini duyurdu.
İngiliz Sterlini anlaşma haberiyle Amerikan Doları karşısında yüzde 1 değer kazanarak son beş ayın en yüksek seviyesine yükseldi.
Kuzey İrlanda'nın çekinceleri sürüyor
Ancak yeni anlaşmanın AB ile Birleşik Krallık arasındaki sınırını pratikte İrlanda Denizi'nde çizilmesini öngördüğü sanılıyor. Bu da Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın kalanından farklı muamele görmesi anlamına geliyor. Brexit sürecinde endişelerini dile getiren Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi (DUP) yeni anlaşmanın kaygılarını gideremediğini duyurdu. DUP Genel Başkanı Arlene Foster Twitter hesabından paylaştığı parti açıklamasında varılan yeni anlaşmanın da gümrük, onay ve katma değer vergisi konularındaki sorunları gideremediği, bu nedenle yeni anlaşmaya destek vermelerinin mümkün olmadığını bildirdi.
İktidardaki Muhafazakar Parti'ye dışarıdan destek veren DUP'nin tavrı, bu anlaşmanın İngiliz parlamentosunda kabul edilmesi açısından büyük önem taşıyor. DUP'nin parlamentoda 10 milletvekili bulunuyor.
Başbakan Johnson'ın anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için 650 milletvekilinden oluşan parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda 318 oyu garantilemesi gerekiyor. Muhafazakar Parti'nin halen 288 sandalyesi bulunuyor. Sert Brexit yanlısı görüşü temsil eden Muhafazakar partili vekil sayısı ise 80. Bundan dolayı sert Brexit yanlısı vekillerin ne yönde oy kullanacağı oylamanın sonucunu belirleyen en önemli unsuru birini oluşturuyor.
Başbakanın desteğini almaya çalışacağı bir diğer grup ise İşçi Partisi içindeki Brexit yanlıları. Sayıları 20'yi bu grubun oylarının yönünü son koşullara göre belirleyeceği tahmin ediliyor.
Osmanlı torunu Boris Johnson
İngiltere'de temmuz ayında Theresa May'in istifasının ardından başbakanlık koltuğuna Dışişleri Bakanı Boris Johnson oturmuştu. 55 yaşındaki Johnson, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki İstiklal Savaşı'na karşı sert tutum sergileyen, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal'in torunu olarak biliniyor.
Johnson, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türkiye'yi ziyareti sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünden olduğunu söylemişti.
İşte o anlar: