GÜNDEM

İstanbul'da afet anında 10 kişiden 9'unun telefonu çekmeyecek

İstanbul'da 21.9 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. Ancak mevcut altyapı sadece 1.8 milyon kişinin aynı anda telefonla konuşmasına imkan veriyor.

26 Eylül'de yaşanan 5.7 şiddetindeki deprem esnasında, milyonlarca vatandaş sevdiklerine ulaşmak için telefona sarıldı. Ancak en ihtiyaç duyulan anda telefon şebekeleri çöktü. Vatandaşlar WhatsApp üzerinden iletişim kurabildi. Yapılan araştırmalar, şehirde 21.9 milyon cep telefonu abonesi olduğunu, şehrin mevcut altyapısının aynı anda sadece 1.8 milyon kişinin iletişim kurmasına olanak verdiği gösterdi.

Deprem anında 10 kişiden 1'i yakınlarıyla iletişim kurabiliyor

İstanbul'daki 46 bin baz istasyonundan 23 bini sesli görüşmeler için kullanılıyor. Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre, bu baz istasyonları, aynı anda 1.8 milyon kişinin konuşabilmesine izin veriyor. Bu da doğal afet gibi acil durumlarda 10 kişiden sadece 1'inin telefon görüşmesi yapabileceğini gösteriyor.

Baz istasyonlarının kapasitesi eş zamanlı arama sayısını etkiliyor

Türkiye'de 2G, 3G ve 4.5G teknolojileri kullanılıyor. 2G ve 3G teknolojileri daha çok sesli görüşmelere, 4.5G ise veri aktarmaya olanak sağlıyor. Operatörler, frekanslarının yarısını 4.5G'ye, diğer yarısını 2G ve 3G'ye bölüştürüyor. Baz istasyonlarının kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda, 2G teknolojisi kullanan bir baz istasyonu, aynı anda 60 aramaya izin veriyor. 3G'de ise bu rakam 120'ye çıkıyor. 5G teknolojisi, tek bir baz istasyonundan aynı anda milyonlarca kişinin konuşabilmesini vaadediyor. Ancak bu, milyarlarca dolarlık bir yatırım gerektiriyor. 

Afet anıdna ne yapılmalı?

Afet anında arama yerine kısa mesaj tercih etmek çözüm olacaktır. VoLTE (internet üzerinden arama yapma) özelliği olan telefonlarda bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz. Böylece hücresel bağlantı yerine internet üzerinden iletişim kurabilirsiniz.