Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

Bazı durumlarda kedinizin alışılmadık davranışları sizi şüpheye sokabilir. Bu durumlarda kedinizi veterinere götürüp götürmeme konusunda kafanız karışabilir. Ancak bazı durumlarda kedinizi hiç vakit kaybetmeden bir uzmana göstermeniz gerekir. Eğer kediniz aşağıdaki semptomlarla karşı karşıya kalırsa vakit kaybetmeden veterineri görmeniz gerekir.

Kedinizin sağlık durumu ile ilgili olarak en önemli göstergelerden birisi diş etleridir. Kedinin diş etleri pembe ve nemli olmalı. Bu kontrolü sık sık yaparak kedinizin sağlığını kontrol edebilirsiniz. Kediniz hastaysa diş etleri beyaz, gri, açık kırmızı veya mavi olabilir. Bu durumda kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Kedilikler.com tarafından hazırlanan makalede kedinizi veterinere götürmeniz gereken 10 acil durum şöyle özetleniyor:

1- Kedilerde solunum güçlüğü
Bir kedinin başına geldiğinde olabilecek en acil durumlardan biri. Sadece kedi değil, köpek, insan ve tüm canlılar için geçerli. Soluk alamayan bir kedi üç dakika içerisinde hayat tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kedilerin solunum güçlüğü çektiğini anlamak ilk bakışta çok zordur. Kediniz nefes alış verişinde ses çıkarıyorsa, ağzından nefes alıyorsa, sürekli öksürüyor veya garip bir şekilde nefes alıyorsa derhal veterinerinize danışın ve kediniz için acil tıbbı müdahale adımlarını inceleyin.

2. Erkek kedilerde anormal idrara çıkma 
Bu durum kedilerde  en ciddi durumlardan biri olabilir. Eğer tedavi edilmezse hayati tehlikeye yol açabilir. Anatomik sebepler nedeniyle özellikle erkek kedilerde görünür.  Kedinizin yaşayabileceği böbrek problemleri idrar torbasını yırtılmasına ve yüksek potasyum nedeniyle kalp krizi geçirmesine sebep olabilir. Kediniz kumunun dışına işiyorsa ve sadece ufak miktarda idrar bırakıyorsa bu tehlikeli bir duruma işaret edebilir.

İdrar güçlüğü yaşayan kedinizi derhal veterinere göstermenizde fayda var. Benzer bir durum yaşayan kediniz dişiyse de veteriner gözetimine gitmeniz gerekiyor.

3. Kedinizin acı çektiğini görüyorsanız
Eğer kedinizin acı çektiğini fark ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden veterinere götürün. Acı çeken bir kedi her zaman tedaviye ihtiyaç duyar ve ciddi bir sorunun işareti de olabilir.

4. Kediniz arka bacakları hareket ettiremiyorsa
Acil kedi durumların başında gelen durumlardan birisi kedinizin tromboembolizm geçirmesidir. ATE olarak adlandırılan bu durum ciddi kalp hastalıklarına işaret edebilir. Genellikle arka bacağa giden damarlarda oluşan bu durumda kediniz belden aşağısın kullanamaz. Kedinizin acı çeken seslerle yardım isteyip arka bacaklarını oynatamıyorsa derhal bir veterinere gidin.

5. Kediniz yemiyor veya içmiyorsa 
Kedilerin ve kedinizin boğazına ne kadar düşkün olduğunu biliyorsunuzdur. Bu yüzden bir kedinin yemeği red etmesi ve yemek yememesi normal bir durum değildir. Eğer kedinizin iştahı yoksa ve en sevdiği mamayı bile yemiyorsa veterinerinize gitmenizi öneririz.

6. Kedilerde kusma ve ishal 
Bu durum kedinizin derhal veteriner yardımı almasını gerektiren bir durum. Özellikle dışkısında ve kan varsa. Neredeyse bütün kediler kusabilir bu normal bir durum olabilir. Ama sürekli olarak kusan ve ishal olan bir kedinin derhal veterinere götürülmesi gerekir.

7. Kediniz zehirli bir şey yediyse
Kedinizin yediği şey bir ilaç veya çamaşır suyu olabilir. Kedinizin böyle bir şey yuttuğunu fark ederseniz en yakın veterinere götürün.

8. Kediniz sürekli olarak uyuyorsa 
Kedinizi veterinere götürmenizi gerektiren durumlardan biri de kedinizin sürekli olarak hareketsiz bir şekilde uyuması. Bu durumun sürekli olduğunu fark ederseniz derhal veterinere gitmenizde fayda var.

9. Kediniz ciddi fiziksel travma geçirdiyse 
Bu durumda da veterinere gitmeniz gerekiyor. Kediniz yüksekten düştüyse, araba çarptıysa veya bir yere sıkıştıysa dışarıdan görünmeyen yaralanmaları olabilir. Kedinizi bu durumda mutlaka veterinere götürmelisiniz.

10. Kediniz başka bir kediyle kavga ettiyse
Diğer kedilerle kavga eden kedinizin bir ara mutlaka veterinere götürülmesinde fayda var. Kedi kavgalarından doğan yaralanmalar ilaç ve antibiyotik gerektirebilir.

Editör: TE Bilişim