Neohaber ÖZEL / Hanife Akliman

Kahramanmaraş'ın ilçelerinden Onikişubat'ta yaşayan Leyla Demirci, 1,5 aylıkken yüzüne örtülen örtünün yanması sonucu yüz ve kafa derisini kaybetti. 1998 doğumlu olan Leyla artık bir genç kız ve yaşıtları gibi saçlarını tarayabilmek, makyaj yapabilmek istiyor. Her şeyden önemlisi toplum tarafından dışlanmak istemiyor. Arkadaşları korkup kaçtığı için zor bir okul hayatı geçiren Leyla ancak liseye kadar okuyabildi.

Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti! Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti!

Dün İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) mikrofon uzattığı Leyla, sosyal medyanın gündemi oldu. Vatandaşlar #LeylayaUmutOl hashtag'i ile kampanya başlatarak Leyla'ya destek olmaya çalışıyor.

LEYLA'NIN AMELİYATINI SGK KARŞILIYOR

Neohaber.net ekibi olarak Leyla'nın ihtiyaçlarını danışmak üzere Akdeniz Üniversitesi'ne ulaştık. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birim Sorumlusu Öğretim Görevlisi Nilgün Bilal Leyla'nın ihtiyacının maddi yardım olmadığını açıkladı. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK) Leyla'nın yüz nakli ameliyatını karşıladığını bildirdi.

Öğr.Gör. Nilgün Bilal, tam yüz nakli bekleyen Leyla'yı, küçük yaşlarından beri takip ettiklerini aktardı. Bilal, Leyla'nın küçükken bir peruk ile bile mutlu olabildiğini ancak yetişkin bir birey olarak artık toplumda daha çok bulunmak istediğini ifade etti. Leyla'nın dış görünüşü nedeniyle dışlandığına dikkat çeken Bilal, yüz nakil ameliyatlarındaki amacın insanları daha güzel ya da daha farklı bir yüze sahip kılmak olmadığını, toplum içerisinde dikkat çekmesini engelleyerek daha kolay bir hayat yaşamalarını sağlamak olduğunu kaydetti.

‘TEK İHTİYACIMIZ ORGAN VE DOKU BAĞIŞI’

Leyla'nın maddi bir beklentisi olmadığının altını çizen Bilal, "Yüz nakli ameliyatlarını SGK karşılıyor, Leyla'nın ameliyatı için tek ihtiyacımız organ ve doku bağışı. Tıbbi kriterleri sağlayan organ ve doku bağışı sağlandıktan sonra Leyla'nın ameliyat olması için önümüzde hiçbir engel yok." dedi. Organ veya doku nakli konusunda farkındalığın oldukça yetersiz olduğunu ifade eden Bilal, "Leyla'nın ve diğer vatandaşların ameliyatları için elbette organ ve doku bağışıyla mümkün olabilecek." şeklinde konuştu.

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR!

Türkiye'ni ilk yüz naklini 7 yıl önce yapan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi bünyesinde her kan grubundan 50-55 civarında hastanın çift kol, Leyla dahil 5 hastanın ise yüz nakli beklediğini söyleyen Bilal, Leyla'nın tıbbi kriterlerini de paylaştı. Leyla'nın yüz nakli olabilmesi için B (+) veya 0 (sıfır) kan grubundan uygun yaşta organ ve doku nakline ihtiyacı olduğunu söyleyen Bilal, bu sayede genç kızın toplumda daha özgür hareket edebileceğini, yaşıtları gibi yaşam sürüp belki de yeniden okula dönebileceğini anlattı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili resmi sosyal medya hesabından açıklama yaparak; “Yüz nakli bekleyen Leyla kızımızın tedavi süreci Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından yürütülmekte, nakil için donör beklenmektedir. Bu süreçte ihtiyaç duyduğu destek Bakanlığımızca sağlanacaktır. Kızımızın durumunu yakından izliyor, kendisine iyilik ve şifa diliyorum.” dedi. 

Editör: TE Bilişim