EKONOMİ

Tüketiciler indirim kampanyalarında nelere dikkat etmeli?

Black Friday indirimleri ve benzeri kampanyalar konusunda belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığını belirten şikayetler aldığını açıklayan Ticaret Bakanlığı, indirim kampanyalarında tüketicilerin dikkat etmesi gereken bilgilendirmede bulundu.

Ticaret Bakanlığı 23 Kasım'da yayınladığı Black Friday ve benzeri kampanyalara yönelik basın açıklamasını bugün Twitter hesabı üzerinden paylaşarak tüketicileri bilgilendirdi. Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada Black Friday ve benzeri kampanyalar hakkında; zaman zaman Bakanlığa, belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığını belirten şikayetler geldiğini belirtti. 

Tüketicilerden çok sayıda şikayet geldi

Aynı şekilde açıklamada Bakanlığa kampanyanın hemen öncesinde ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde yapılan indirimlerin çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı şeklinde yansıtıldığı ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığı yönünde şikayetler ulaştığı da belirtildi.

İndirim kampanyalarında nelere dikkat edilmeli?

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin katıldığı Efsane Cuma ve benzeri kampanyalar aracılığıyla aldatılıp yanıltılmaması ve olası mağduriyetlerin yaşanmaması açısından, kamuoyunu uyaran bilgiler verdi. Açıklamada, 'Tüketiciler Nelere Dikkat Etmelidir?' başlığı altında yapılan uyarılar ise şu şekilde: 

Özellikle mesafeli yöntemle gerçekleştirilecek alışverişlerde, alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilmeli, internet veya telefon ile yapılacak alışverişlerde satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılarak haklarında yapılan yorumlar incelenerek önceki işlemlerine ilişkin fikir sahibi olunmalıdır.

Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatının araştırılması, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmesi gibi işlemler oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Alışveriş yapılan internet sitesinin orijinal adının adres çubuğunda kurumsal sayfasında yer aldığı gibi (uzantısı vb.) olmasına dikkat edilmeli, sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı site adı kontrol edilmelidir.

Sosyal medyada karşılaşılan tanıtım ve ilanlar aracılığıyla ulaşılan sitelerin taklit olması ihtimaline karşı satıcının kendi sitesinden ürün alımı tercih edilmelidir.

İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin “SSL sertifikalı” veya “3D güvenli” ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir.

Satıcının ödeme yapılmadan önce vermekle yükümlü olduğu ön bilgiler mutlaka dikkatlice okunmalıdır. Mesafeli sözleşmelerin ayrılmaz bir parçası olan ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı okumadan ödeme yapılmaması da karşılaşılabilecek pek çok mağduriyeti önleyecektir.

Tüketici mahkemelerine başvurmayı ihmal etmeyin

Ticaret Bakanlığı açıklamasında, tüketicileri yetkili mahkemelere ve tüketici hakem heyetine başvurmaya teşvik ediyor. Açıklamada tüketicileri firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olması durumunda, kayıplarının tanzim edilmesi amacıyla değeri 8 bin 480 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, değeri 8 bin 480 TL ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurması gerektiği belirtiliyor.

Aldatan firmalara idari işlem uygulanacak

Bunun yanı sıra açıklamada; yanıltıcı indirim yapıldığını düşünen tüketicilerin, bu durumu indirim öncesi ve sonrası fiyat görselleriyle birlikte, Bakanlığa bildirmesi isteniyor. Ticaret bakanlığı yanıltıcı indirim kampanyası yapan satıcılar hakkında gerekli tüm idari işlemlerin uygulanacağını da belirtiyor.