SAĞLIK

Türkiye’de 28 bin hasta organ bekliyor

ÇÜ Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında, Türkiye'de ise yüzde 25 olduğunu belirtti

Türkiye’de 28 bin hasta organ bekliyor
ÇÜ Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında, Türkiye'de ise yüzde 25 olduğunu belirtti

 Türkiye genelinde 28 bin civarında hastanın organ beklediği bildirildi. Böbrek nakli bekleyenlerin sayısı 22 bin, karaciğer nakli bekleyenlerin sayısı ise 2 bine ulaştı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında, Türkiye'de hala bu oranın yüzde 25 olduğunu vurguladı.

 Prof. Dr. Demir, her yıl organ bulamadığı için diyalize giren 2 bine yakın hastanın öldüğünü, Adana ve çevresinde de 3 bin 500 den fazla kişi böbrek nakli bekliyor dedi.

Prof. Dr. Demir, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü olarak kuruldukları günden bugüne kadar 600'den fazla nakil gerçekleştirdiklerini belirterek şunları aktardı:

"Türkiye'de 28 bin civarında karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hasta var. Hastalara organ bulunduğu zaman merkezi sistemde Sağlık Bakanlığı görüyor. Onlar bize liste gönderiyor hangisine uyumluysa hangisinin puanı yüksekse 1 böbrek için 6 ya da 7 hasta çağırıyoruz, eğer 2 böbrek çıkmışsa 10 ya da 15 hasta çağırıp hazırlıyoruz. Sıralamaya göre 1’den başlayıp uygun olana takıyoruz. Zaten bu uygun olmama sıralama ve puanı tamamen Sağlık Bakanlığı belirliyor, şu an Türkiye’de oldukça iyi bir sistem var."
Türkiye’de organ naklinin neden az olduğu konusunun hep tartışıldığını belirten Prof. Dr. Demir, "Aslında bunu nasıl arttırabiliriz öncelikle medyanın bunun peşini bırakmaması gerekiyor. Bilinçlendirilmesi gerekiyor insanlarımızın toplumun her kesimine ulaşılması gerekiyor. Organ bağışı hem manevi hem dini yönden her yönden onaylanmış bir durum şu anda” dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Tolga Akçam ise Organ Bağışı Hafta nedeniyle yaptığı açıklamada, Hepatit A, B, C çeşitli unsurlara bağlı kronik karaciğer hastalıklarında ve her ne sebepten olursa olsun karaciğerde gelişen sirozun kesin tedavisinin karaciğer nakli olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Tamer Cevat İnal da Balcalı Hastanesi Organ Nakli Doku Laboratuvarının Adana ve bölgesindeki organ nakli yapan hastanelere hizmet veren en yüksek kapasiteli birim olma özelliğine sahip olduğunu ifade ederek, Balcalı Hastanesi olarak organ bağışının artırılması konusunda sürekli farkındalık çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmaları ileri yıllarda da artırarak devam ettireceklerini belirtti.